Hvis du har en mistanke om ordblindhed hos en elev, er det den lokale dysleksiansvarlige og lokale PPR-medarbejdere, der foretager en tværfaglig drøftelse af, om eleven er i målgruppen for Ordblindetesten.
Definition:
Ordblindhed, også kaldet dysleksi, er en specifik indlæringsvanskelighed, som har et neurobiologisk grundlag. Dysleksi består i vanskeligheder med at tilegne sig sikker og flydende ordafkodning, stavefærdighed og færdighed i at udnytte skriftens alfabetiske princip (lydprincip). Disse vanskeligheder skyldes typisk problemer med opfattelse og hukommelse for sproglyde, som normalt ikke kan forklares af andre kognitive vanskeligheder eller mangelfuld undervisning. Dysleksi kan føre til vanskeligheder med læseforståelse og til færre læseerfaringer, som kan begrænse tilegnelsen af ordforråd og baggrundsviden (Undervisningsministeriet).
Definitionen er en udelukkelsesdefinition, hvor læse- og stavevanskelighederne ikke kan forklares af andre kognitive vanskeligheder eller mangel på relevant undervisning.
Der er mange forskellige grader af dysleksi. Udover omfattende vanskeligheder med læsning, kan det ligeledes give store vanskeligheder med at stave og skrive. Der ses en vis arvelig faktor i udviklingen af ordblindhed og har ikke nogen sammenhæng til elevens intellektuelle kompetencer i øvrigt.
Det anslås, at mellem 5-7 % af befolkningen er ordblinde. Gennem intensiv læseundervisning kan ordblinde tilegne sig læsefærdighed. Tidlig systematisk læse- og sprogundervisning har vist sig effektiv. Den koordinerede indsats kan starte en positiv læseudvikling med lyst og gå-på-mod til elevens videre skole- og uddannelsesforløb.